Skoči na glavno vsebino

Potico smo spekli

Tako je, tudi najmlajši otroci iz Vrtca Dornberk že znamo, zmoremo in z veseljem pomagamo pri peki slovenske tradicionalne potice. Zavedamo se, da so vaje vsakdanjega življenja dejavnosti, ki nas oblikujejo in prispevajo k adaptaciji v okolju. Tako smo se pri Zelenih balonih prvič preizkusili v pripravi kvašenega testa za potico. Vsi smo pomagali in dodajali sestavine v posodo, opazovali vzhajanje kvasa, mešali s kuhalnico, gnetli z rokami ter vonjali in okušali. Najlepše nam je dišala limona, najraje pa smo okušali sladkor. Sol nam ni bila všeč!

Ko je bilo testo pripravljeno, smo ga pokrili s čisto krpo in ga pustili vzhajati. Čez nekaj časa smo se preizkusili v valjanju z valjarjem in opazovali vzgojiteljici pri nanašanju nadeva (orehovega in čokoladnega) ter zvijanju potice. Hlebčke smo preložili v pekače, jih premazali z jajcem in čez nekaj časa postavili v pečico.

Med tem, ko se je prava potica pekla v pečici v kuhinji vrtca, smo se mi v igralnici igrali z izdelanim štedilnikom s pečico in tudi sami spekli svojo potičko. Vzgojiteljicama smo pomagali pri pospravljanju in brisanju umazanih miz, umazane krpe pa smo simbolno oprali v izdelanem pralnem stroju.

Neučakani smo legli k počitku, a nas je prav kmalu zbudil vonj slastne potice. Počakali smo, da se je ohladila, nato pa je bil končno čas za okušanje. Dobro smo naredili! Seveda smo je nekaj prihranili še za naslednji dan, ko so nas obiskali stari starši. Po uspešno izvedeni likovni delavnici s starimi starši smo jih ponosno pogostili s sokom in potico. Tako je bila dobra, da smo pojedli vso. In zagotovo jo naredimo še kdaj!

Zapisala: Lara Martinčič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost