Skoči na glavno vsebino

Nacionalni mesec skupnega branja

Letošnja rdeča nit nacionalnega meseca skupnega branja je povezava med branjem in gibanjem.

V najstarejši vrtčevski skupini (Rdeči baloni) smo se odločili, da ta mesec obeležimo na prav posebej način, v povezavi z zgoraj zapisano rdečo nitjo.

Gibanje je ena od osnovnih potreb otrok – otroci so neprestano v gibanju, gibanje jim predstavlja neko avtomatsko odzivanje na spoznavanje sveta… to jih »pelje« do učenja oz. razvoja in hkrati do krepitve vseh gibalnih sposobnosti in spretnosti (hitrost, moč, gibljivost, ravnotežje, koordinacijo, natančnost in vzdržljivost). 

Najuspešnejši razvoj je celovit, torej gibanje/motorika v povezavi s kognicijo (otroci se gibajo in so hkrati usmerjeni tudi k razmišljanju). Na to nas opominjajo tudi novejši izsledki nevroznanost (npr. sistem učenja NTC).

V sklopu meseca skupnega branja smo vsakodnevno uporabljali knjigo Razgibanka (2021), avtorice Mojiceje Bonte. Preko živalskih zgodb/opisov v knjigi in predlaganih gibalnih nalog (tudi iger) so otroci spoznavali živali in se podali v njihov »gibalni svet«.

S sodelavko sva stremeli k temu, da smo vaje izvajali v naravi … spontano v okviru proste igre ali kot popestritev med načrtovanimi aktivnostmi.

Otroci so knjigo in zgodbe živali z veseljem sprejeli, se učili o živalih in bili hkrati aktivni, v gibanju. Kakor zapiše tudi avtorica v knjigi Razgibanke »Tudi živali so vsak dan zelo aktivne, zato jih posnemaj v gibanju.«  V povezavi s tem smo se z otroki pogovarjali tudi o zdravem načinu življenja (veliko vsakodnevnega gibanja v naravi, stran od ekranov in veliko skupnega branja za učenje in usvajanje sveta).

Zapisala: Kristina Primožič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost