Skoči na glavno vsebino

Vrtiljak novičk in dogodkov – arhiv

GOZDNI OTROCI

Na krasen jesenski dan so otroci iz skupine Rumeni baloni postali pravi gozdni otroci. Že v vrtcu smo se pogovorili o pravilih, ki veljajo v gozdu. Ugotovili smo, da moramo biti spoštljivi do rastlin in živali, da moramo paziti tudi na lastno varnost.

Med potjo smo opazovali spremembe v naravi, v gozdu našli polžke, pa gobe in orehe, jesenske listke, šopek in paličice. Vse smo naložili v košarico in kasneje odnesli v vrtec.

V gozdu so nas pričakale tudi živali: ježek, pa medved in zajček, miška in ptička. Seveda so to bile naše prijateljice lutke, ki so nam zaigrale lutkovno predstavo. Izvedeli smo, kaj vse morajo živali jeseni postoriti zato, da pozimi niso lačne. Predstava v naravi je bila nekaj posebnega in gotovo nas bodo živali v gozdu tako lepo presenetile še kdaj.

Zapisala: Alenka Klavžar

JESEN MED NAMI

Botra jesen že v deželo prihaja,

z dežjem in vetrom nam rada nagaja.

V polje in gozd je že urno zavila,

barve prelepe povsod je razlila.

S kapljico rose je barve zmešala,

kaplje dežja pa je zraven dodala.

                                         (J. Kuhar)

Prihod jeseni smo Modri baloni izkoristili za raznolike dejavnosti;

 • S svojim obiskom nas je razveselila »teta Jesen«, ki je s seboj prinesla polno košaro jesenskih plodov. Otroci so jih poimenovali, tipali, vonjali, okušali … Preizkusili smo se tudi v reševanju ugank, ki nam jih je pripravila.
 • Odpravili smo se na sprehod, opazovali spreminjanje narave in tudi sami iskali jesenske plodove. V vrtcu so si otroci jesen »spravili v kozarčke«, vzgojiteljici pa sva jim dodali še sporočilce.
 • Nabrane drevesne liste smo uporabili tudi za likovno ustvarjanje.
 • S čopiči smo risali drevesa, nanje pa nato tiskali liste jesenskih barv.
 • S pomočjo sličic smo razvrščali v drevesni diagram. Iz čarobne škatle so otroci izvlekli sličico, ki so jo nato razvrstili glede na to ali je/ni značilnost jeseni.
 • Na domu smo obiskali družino Lah in si ogledali potek predelave grozdja. Posladkali smo se z grozdnimi »bonbončki«.
 • Ob slikopisu smo se naučili novih jesenskih pesmi pa tudi deklamacijo.
 • Obuli smo si škornje, nadeli pelerine in čofotali po lužah. V vrtcu smo naše čofotanje tudi likovno poustvarili.

Spoznali smo, da je ta pisana jesen res čudovita. Ponuja nam neskončno možnosti in idej s katerimi si popestrimo naše dni.

Zapisali: Ornela Nikić in Radmila Sladojević


MESEC PRIJATELJSTVA

Mesec september je bil pri Zelenih balonih uvajalni mesec. V skupino smo v začetku meseca z veseljem sprejeli šest otrok, ki so takrat vrtčevski prag prestopili prvič. S skupnimi močmi smo jim otroci, ki smo vrtec že prej obiskovali, pokazali, kako lepo se imamo v vrtcu. Ob tem smo se veliko pogovarjali o prijateljstvu, se spoznavali in se seznanili z našimi znaki, ogledovali smo se v ogledalu, spoznavali naša čustva in bili pozorni na čustva drugih otrok. Naučili smo se skrbeti drug za drugega in za mlajše otroke v skupini. Pihali in igrali smo se z mehurčki prijateljstva in zelenimi baloni, ki smo jih ustvarjali tudi s tiskanjem s tulci. Seznanili in naučili smo se naše čisto prve deklamacije z naslovom Tika tok (Anja Štefan) ter jo z veseljem ponavljali in deklamirali ob enostavnih gibih. Skupaj smo si ustvarili veliko kartonasto rojstnodnevno torto, jo poslikali s širokimi čopiči in nanje pritrdili pisane rožice. Urili smo se tudi v lepljenju in si ustvarili čisto svoje drevo prijateljstva ter ob tem prepevali pesem »Mi se imamo radi«. Ob koncu meseca smo v skupino povabili še Muco Copatarico, ki nas je naučila pospravljanja in nam bila vzor pri skrbi za vrstnike. Mesec september smo tako poimenovali kar mesec prijateljstva.

Zapisala: Lara Martinčič


BLATNE STOPINJE

Od kod te blatne so stopinje?

To so naše stopinje, stopinje Sončkov.

Jesen je čas, ko je gibanje na igrišču nekaj najboljšega kar lahko otroku ponudimo, še toliko bolje pa je, če lahko otroci čofotajo s škornji po lužah in blatu. Tako smo se v začetku šolskega leta odločili, da bodo otroci imeli škornje ves čas v vrtcu. Ker pa nismo imeli primernega prostora, kamor bi škornje odložili/pospravili čez celo leto, smo si izdelali svoje stojalo iz palete. Le to so otroci po želji pobarvali z akrilnimi barvami. Sedaj se vsakodnevno preobujemo v škornje ter uživamo na svežem zraku s primerno obutvijo v vseh vremenskih razmerah. Na slikah lahko opazite tudi, kako smo dan za tem, ko je v Prvačini zelo deževalo, risali škornje, barvali s čopiči in blatom, skakali po lužah, urili ravnotežje, razvijali koordinacijo in se ob vsem tem zelo zabavali.

Zapisala: Monika Uršič


PRESENEČENJE OB 100. ROJSTNEM DNEVU

Otroci iz skupine Mavrice in Sončki so skupaj z njihovimi vzgojiteljicami obiskali in zapeli pesmice slavljenki, ki je praznovala 100 let.

Otroški nasmeh in pesmice so najlepše darilo, ki ga lahko podarimo! 

Hvala  otrokom in vzgojiteljicam za čudovito presenečenje.

Zapisala: Vesna Ferfolja


HURA, JESEN JE TU!

Najstarejša skupina Sončki je v sredini meseca septembra že opazila prve jesenske sledi. S sprehodi po gozdu so otroci iskali  jesenske plodove, obarvano listje na drevesih ter spremljali vremenske spremembe/pojave. Da bi nas jesen slišala in prišla v Prvačino, smo se odločili, da jo prikličemo kar s pevskim nastopom na vrtčevskem igrišču. Tako so otroci iz skupine Mavrice in Sončki priredili pravi glasbeni nastop. In res nas je slišala. Tetka jesen (Ljuba Krušič) nas je razveselila kasneje v igralnici. Povedala nam je vse pripetljaje, ki jih je doživela, ko je preganjala poletje ter nam zastavila veliko jesenskih ugank. S seboj je prinesla tudi košaro, polno jesenskih dobrot. Skupaj smo jih prepoznavali, poimenovali in z navdušenjem odgovarjali na zastavljena vprašanja. Otroci so se razveselili tudi ustvarjanja z jesenskimi barvami, si okrasili igralnico ter si izdelali velik želod iz kartona, kot spomin na prvi dan jeseni. S tem so urili fino motoriko in ponosno spoznali, da so otroški prski lahko kos tudi najtežjim nalogam.

Zapisala: Monika Uršič


SONČKOV KOLESARSKI DAN

V sredo, 21. 9., smo v okviru Evropskega tedna mobilnosti na igrišču pred vrtcem Prvačina izpeljali kolesarski dan. Otroci iz skupine Sončki so si najprej nadeli čelade, nato pa se zapeljali po poligonu s čisto pravimi prometnimi znaki. Še prej pa se seznanili s pravili v prometu, ki jih je zaradi varnosti potrebno upoštevati. Ta dan smo tudi starše pozvali, v kolikor je mogoče, naj se skupaj z otrokom od doma pripeljejo s kolesi. Ko so bili otroci utrujeni, so si lahko dobro ogledali svoje kolo in vse sestavne dele. Kasneje so ga v igralnici tudi pobarvali in se ob tem veliko pogovarjali, kako lepo nam je bilo. Otroci so v tem tednu ugotovili, da je prevažanje s kolesom veliko boljše kot z avtomobilom. Pri tem skrbiš za zdravje, razgibaš svoje telo in obenem varuješ našo čudovito naravo. Tako smo skupaj pozvali k spremembi potovalnih navad in zajeli letošnji slogan »Trajnostno povezani«.

Zapisala: Monika Uršič


EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI (16.–23. 9. 2022) IN IZVEDBA GIBALNEGA POLIGONA ZA OTROKE VRTČEVSKE ENOTE DORNBERK

V vrtcu od 22. 9. 2022 dalje obeležujemo Evropski teden mobilnosti. Letošnji slogan projekta je »Trajnostno povezani«.

Dejavnosti v tem tednu so usmerjene v pogovore o vplivu gibanja na naše zdravje in v pogovore o iskanju manj škodljivih/trajnostnih (za okolje in posredno tudi nas) oblik mobilnosti.

V torek, 20. 9. 2022, smo strokovne delavke vrtca za otroke (na zunanjem športnem igrišču ob dvorani Čuklja), oblikovale poligon z različnimi gibalnimi nalogami, ki so bile smiselno pripravljene – da so vse potekale preko igre: polžku smo gradili hišico, pomagali živalim do prijateljev, igrali smo se z »nagajivimi žogicami« ipd. Otroci so vsakodnevno v nenehnem gibanju, potrebno pa je gibanje tudi osmisliti, da se lahko preko gibanja razvijajo vsa področja gibalnega razvoja.

*foto dokumentacija 😊

Za premagovanje poligona so bili otroci nadvse motivirani, z veseljem so reševali naloge, ob tem pa so se med seboj tudi povezovali (skupne naloge). Predvsem pa so neizmerno uživali …


BNDIMA PRI ZELENIH BALONIH

V mesecu septembru smo se pri Zelenih balonih veliko pogovarjali o grozdju, trtah in trgatvi. Izkoristili smo zadnje poletne dni in se prvič vsi skupaj odpravili na sprehod. Sprehodili smo se do bližnjih vinogradov, kjer smo aktivno opazovali trte in okušali grozdje. Mmmm, kako je bilo sladko! Pot nas je zanesla tudi na obrobje gozda na Čuklji, kjer smo opazovali naravo in čudoviti razgled na vas Zalošče ter iskali Muco Copatarico. Ugotovili smo, da najverjetneje pomaga kmetom pri trgatvi, morda celo vozi traktor. Ob vrnitvi v igralnico nas je pričakalo Mucino presenečenje. Cela košara okusnega domačega grozdja! Preizkusili smo se lahko v rezanju grozdja s pravimi vrtnarskimi škarjami, opazovali smo razliko med belim in črnim grozdjem, tipali smo liste trte, iskali vitice na vejah, obuvali smo si prevelike gumijaste škornje in se vživeli v kmete, ki se te dni mudijo v vinogradih. Lepo nam je bilo!

Zapisala: Lara Martinčič


VRTČEVSKO LETO 2021/2022

OBIKALA NAS JE ČISTO PRAVA MORSKA DEKLICA

Ker je letni čas poletje prav tako pomemben kot vsi ostali, smo 1. dan poletja v vrtcu Prvačina praznovali z obiskom morske deklice. 21. 6. nas bo obiskala Karin Heuffel, potapljačica na vdih, večkratna državna prvakinja v plavanju (50 m kravl), morska deklica z monoplavutjo, ambasadorka morja, ki želi približati problematiko onesnaženja morja in še kaj. Pravzaprav je paraplavalka, saj je zbolela za multiplosklerozo, vendar jo z voljo in vztrajnostjo tudi odpravila, čeprav je vmes že oslepela in ni bila sposobna samostojne hoje. Njeno zgodbo je otrokom tudi predstavila in približala ter pokazala nekaj posnetkov plavanja v morju. Tudi sama poučuje otroke plavanja, tako da so bila otroška nenavadna vprašanja zelo dobrodošla, npr. ali je že plavala z mavrično ribico, ali je srečala morskega psa itd. Otroci so bili nad morsko deklico navdušeni, saj nekateri niso bili zares prepričani da sploh obstaja. Izvedeli so veliko zanimivega o morju in poletju ter doživeli še eno čudovito izkušnjo. Karin nam je na  koncu pokazala tudi nekaj gimnastičnih trikov, ki jih potrebuje, da lahko plava z zahtevno monoplavutjo. Otroci pa so ji v zahvalo zaplesali in zapeli skupinski ples z naslovom Zvezdica na dnu morja. Ker nam je bila morska deklica tako zelo všeč, smo jo naslednji dan tudi izdelali iz papirja.

Zapisala: Monika Uršič


ZAKLJUČEK PREDŠOLSKE BRALNE ZNAČKE

Predšolski otroci so ob zaključku predšolske bralne značke obiskali knjižnico na OŠ DORNBERK. Imeli smo posebni gostji – pisateljico Aljo Furlan in ilustratorko Polonco Leban Grmek. Predstavili sta nam njihovo avtorsko slikanico z naslovom »Od spodaj navzgor«. Alja nam je zgodbo doživeto pripovedovala, Polonca pa je vsebino podkrepila z ročno izdelanimi lutkami. Na koncu so se bodoči šolarji še preizkusili v butaj kvizu in prejeli priznanja za uspešno opravljeno predšolsko bralno značko.

Napisala Kaja Jogan


AFRIŠKI DAN PRI RDEČIH BALONIH

Tudi letos smo sodelovali z ga. Mojko, prostovoljko in botro v Gambiji.

Pred njenim odhodom v Gambijo, so otroci iz skupine Rdeči baloni vrstnikom pripravili didaktično igro Spomin in kresničke za varno pot v šolo. Slednje je ga. Mojka odnesla s seboj in jih razdelila otrokom. V času njenega bivanja v Gambiji, smo izvedli tudi video klic. Tako so se otroci lahko videli, zapeli nekaj pesmic in vrstnikom zastavili vprašanja, ki so jih zanimala. Pokazali so nam tudi, kako hitro so se naučili nove igre Spomin.

Po njeni vrnitvi v Slovenijo, sva vzgojiteljici skupaj z Mojko organizirali Afriški dan v vrtcu. Mojka je s seboj prinesla tradicionalna afriška oblačila, ki smo si jih vzgojiteljice z veseljem oblekle in tako otrokom predstavile tudi njihovo kulturo oblačenja. Otrokom je povedala, da si ženske v Afriki obleke med seboj izposojajo, saj je zelo pomembno, da znamo stvari deliti in si med seboj pomagati. Na zemljevidu smo lahko videli, na kateri celini leži Gambija in koliko je oddaljena od nas.

Naučili smo se kako in kje rastejo arašidi, jih lupili in jedli. Zaplesali smo ob Afriški glasbi in se zabavali.

Na koncu je Mojka razdelila školjke, ki so jih za otroke kot darilo nabrali njihovi vrstniki iz Gambije. Vsak otrok si je iz njih izdelal ogrlico, ki ima prav posebno vrednost.

Mojki se zahvaljujemo za še eno nepozabno izkušnjo in čudovit dan v njeni družbi.

Zapisala: Ornela NIkić


PESMICE V MAJU

Naš vrtec kipi od otroške energije in radoživosti. Skupaj iščemo lepoto, dobro voljo in veselje v glasbi. Na neviden način to naše petje združuje otroke, šolarje, zaposlene, starše, krajane Dornberka in krajane Prvačine.

Na glasbenem dogodku Pesmice v maju je poleg vrtčevskega pevskega zborčka pod vodstvom Mateje Šimac, nastopil tudi otroški in mladinski šolski pevski zbor, pod vodstvom Aleša Vodopivca. V do zadnjega kotička napolnjeni športni dvorani Čuklja, so kot naši gostje nastopili tudi starejši iz doma upokojencev Gradišče nad Prvačino z Žogabendom.

Obenem smo dogodek posvetili tudi dvema pomembnima jubilejema in sicer 60 letnici Vrtca Dornberk (v letu 2020) in 40 letnici Vrtca Prvačina (v letu 2021).

Marjana Turk


HOSPITACIJA DIJAKOM SREDNJE ŠOLE VENO PILON IZ AJDOVŠČINE

V preteklem mesecu sva izvedli hospitacijo z dijaki Srednje vzg. šole Veno Pilon iz Ajdovščine. Skupaj smo se odpravili v bližnji gozd. S pomočjo povečevalnih stekel so otroci poskušali poiskati gozdni zaklad. V škatli so se nahajale sličice gozdnega materiala, ki so ga otroci poiskali in spravili v škatlo. Bili so pravi raziskovalci saj so našli tudi material, ki ni bil na sličici. Slednjega smo skupaj poimenovali. Otroci so imeli možnost pridobiti izkušnje saj je bila dejavnost zastavljena tako, da je vplivala na otrokov celostni razvoj. Preko izvedene dejavnosti so doživljali naravo z vsemi svojimi čutili (pri tem sva jih opozorili na gozdni bonton, ki pravi, da ne uživamo rastlin in plodov, ki jih ne poznamo). Prav tako smo se v gozdu veliko gibali. Z gibanjem telesa pa je pogojeno zaznavanje okolice, prostora, časa in samega sebe.

Zapisali: Ornela Nikić in Radmila Sladojević


PESMI IN VESELJE V DOMU UPOKOJENCEV GRADIŠČE

Po dolgem času smo lahko z otroki obiskali Dom starejših občanov Gradišče. Otroci so starostnikom pričarali veselje s pevskim zborom, ki ga vodi Mateja Šimac. Zapeli so jim pesmi, vzgojiteljice pa so spremljale na sintisajzer in ukulele. Veselje starostnikov je bilo neizmerno. Veseli nas, da bomo tudi v prihodnje lahko sodelovali z njimi na različne načine.

Kaja Jogan


DVA KROGA VELIKA

NA SREDINI PA JAZ,

NOGE NA PEDALA,

GREMO ZDAJ, GAS!

Ker dnevi  postajajo vse toplejši in bomo kmalu iskali senco smo otrokom pripravili kolesarsko dopoldne na igrišču. Otroci so uživali pri vožnji s kolesom med vrstniki ter svoje spretnosti pokazali na poligonu. Nikoli ne smemo pozabiti na obvezno opremo – čelado!

Kaja Jogan


MINI ŠPORTNIKI

6. maja so se otroci udeležili MINI OLIMPIADE, ki je potekala v dvorani Čuklja. Dogodek je organiziral ŠKD KRAS v sodelovanju z OŠ DORNBERK in ostalimi društvi. Otroci so imeli možnost preizkusiti različne športe kot so:

– košarka

– judo

– nogomet

– gibalne waldorfske igre

– plezanje

– rokomet

– karate

– plesno-navijaška skupina

– gimnastika

– ples.

Vsi smo bili zmagovalci, saj je najpomembneje sodelovati in vztrajati.

Kaja Jogan


DOGODIVŠČINE OB MORJU – VRTEC V NARAVI

Konec aprila smo predšolskim otrokom iz Prvačine in Dornberka omogočile doživeti nepozabno izkušnjo vrtca v naravi na Debelem rtiču.

Vrtec v naravi zagotavlja otrokom:

 • Osebnostno rast in razvoj;
 • Spodbudno in ustvarjalno ter spodbudno učno okolje;
 • Navajanje na sobivanje;
 • Gibanje, gibalna učinkovitost in zdrav življenjski slog;
 • Razvijanje samostojnosti;
 • Skrb za varnost in gibanje;
 • Razvijanje kulture obnašanja in sobivanje;
 • Sodelovanje in povezovanje, razvoj kritičnega mišljenja.

Z avtobusom smo se odpravili na tri dnevno bivanje ob morju. Za otroke je bila vožnja z avtobusom pravo doživetje. Otroci so se razveselili sob s skupnimi ležišči, se urili v samostojnosti in skrbi zase, vrstnike. Prvi dan smo doživeli izlet z ladjo po zalivu in si ogledali pokopališče školjk v Ankaranu ter se peš ob obali odpravili nazaj do naše nastanitve. Imeli smo tudi čas za spontano igro na igralih v sosednjih gozdičkih. Ne smemo pozabiti na naše kuharje, ki so poskrbeli za nas z okusno hrano. Zvečer so se otroci družili po sobah, se igrali, kakšno zapeli in zaspali v družbi svojih plišastih igrač ter vzgojiteljic. Drugi dan so se otroci podali na lov za zakladom vendar preden so prišli do zaklada so se morali orientirati po zemljevidu in se preizkusiti v različnih dejavnostih: gibalni poligon, rešiti uganke, zapeti pesmi. Kljub oblačnemu vremenu so otroci ob morju raziskovali živalski svet, konstruirali s kamenčki in se igrali z vodo. Kot je razvidno iz spodnjih fotografij so bili otroci vrtca v naravi zelo veseli.

Kaja Jogan


OTVORITEV RAZSTAVE »IZ STAREGA UPORABITI IN DOBITI NOVO«

V vrtcu Prvačina smo pripravili skupno razstavo z naslovom: »IZ STAREGA UPORABITI IN DOBITI NOVO«, ki smo jo uspešno otvorili na »DAN ZEMLJE« s himno ZELENEGA ŠKRATA. Z zunanjo razstavo pred vrtcem smo želeli vidno sporočiti in pozvati odrasle, naj sprejmejo odgovorne odločitve, ki bodo prispevale k svetlejši prihodnosti današnjih otrok. Zapisi in izdelki otrok na razstavi imajo svoj čar in pomen, saj so plod premišljenih dejavnosti na temo ekologije in okoljevarstva. Dejavnosti, ki so potekale v času projekta »ZELENI NAHRBTNIK« so bile naslednje:

 • Izdelovanje nakupovalnih vrečk iz odpadnega blaga, ki bodo nadomestile tiste iz plastike
 • Igra z zemljo ter sajenje čebulic tulipanov in trave v odpadno embalažo
 • Popravilo starih lesenih panjev in barvanje le teh na igrišču 
 • Ustvarjanje zelenih škratov iz odpadnega materiala
 • Izdelava koša za smeti iz odpadnega lesa in vej (za zunanje igrišče)
 • Spoznavanje slikanice Greta in velikani ter izdelovanje dreves z opozorilnimi sporočili
 • Izdelava glasbil iz odpada (ukulele, bobni, brenkala), preizkušanje in prepevanje himne Zelenega škrata
 • Akcija pobiranja smeti v okolici vrtca in po vasi ter razvrščanje v ustrezne zabojnike
 • Igra z napihljivim globusom ter barvanje naše Zemlje z akrilnimi barvami na lesene podlage, pogovor o tem, kako skrbimo za naš planet

Kot motivacijsko sredstvo za vse naštete dejavnosti smo vzgojiteljice izdelale čisto pravega ZELENEGA ŠKRATA, lutko iz naravnega materiala, ki je otroke ves čas vzgajal o pomenu varstva okolja, jih motiviral, da sami razmišljajo o naravi in okolju, v katerem živijo, da skozi igro spoznavajo okoljevarstvene probleme, nanje opozarjajo in iščejo rešitve.

Zapisala: Monika Uršič


OBISK NOVEGA BAZENA V NOVI GORICI

V prvi polovici aprila smo z otroki iz skupine Sončki (Vrtec Prvačina) in otroki iz skupine Rdeči baloni (Vrtec Dornberk) obiskali nov pokrit zimski bazen v Novi Gorici. V mesto smo se pripeljali z redno avtobusno linijo. Vstopnice za obisk novega bazena smo dobili kot nagrado za sodelovanje na likovnem natečaju Giro dItalia. Nagrajeni likovni izdelki otrok so bili razstavljeni na ograji ob Trgu Evrope, za priložnost »Galerija na meji«

K edinstvenosti dogodka je doprinesel nov bazen s premičnim dnom. Globino vode so nam prilagodili tako, da so otroci brezskrbno uživali v čofotanju, škropljenju in igri v vodi.

Marjana Turk


POMLADNO SREČANJE Z IZMENJEVALNICO IGRAČ

Vrtec Dornberk je bil po zelo dolgem času spet prizorišče skupnega druženja.

Lepo vreme nas je zvabilo na vrtčevsko igrišče. Naši malčki so svoj nastop predstavili na igrišču.

Srečanje smo začeli z nastopom mlajšega pevskega zborčka. Peli so ob spremljavi vzgojiteljic na ukulele. Nadaljevali smo z nastopom starejših predšolskih otrok. Pevki zborček je s klavirsko spremljavo vodila vzg. Mateja Šimac. V dogodek smo vključili tudi izmenjavo igrač. Odziv staršev in otrok je bil ob izmenjavi zelo pozitiven.

Od tega dne bodo naše igrišče senčile tudi 3 lipe, katere smo v dar dobili od Zavoda za gozdove Slovenije. Pri zasajanju so otrokom pomagali očetje. Po »napornem delu« so nas mamice pogostile s sladkimi prigrizki. Sledilo je prijetno druženje. Hvala vsem, ki ste nam pomagali pri izpeljavi čudovitega dogodka.

Strokovne delavke Vrtca Dornberk


BISERGORA

V pomladnem času nas je obiskala Biba (polž), ki je odšla na Bisergoro. Na svojem sprehodu do Bisergore je Biba srečala prijateljico miško, ki nam je spekla kolačke.  Ker pa je bila pot do vrha gore tako dolga si je biba med potjo prepevala različne pesmi in gibalnice, katere smo se tudi naučili.

Pesmi:

 • Biba leze,
 • Polžkova hiška,
 • Sonce,
 • Mlinček,
 • Kadar polžek trdno spi,
 • Miš iz luknje je pritekla.

Manca Berce, Vesna Ferfolja, Tjaša Batistič in Polona Mihelj


SAJENJE TULIPANOV

Ker je stik z naravo zelo pomemben za celosten razvoj otroka, vrtnarjenje pa otroka poveže z naravo in njenim življenjskim ciklom, smo vzporedno s projektom Zeleni nahrbtnik, posadili čebulice tulipanov. Pri tej dejavnosti smo skupaj sodelovali otroci iz skupine Mavrice iz vrtca Prvačina in skupina Rumeni baloni iz vrtca Dornberk. Velika zahvala pa gre tudi Agrarii Dornberk, saj nam je podarila različne vrste čebulic. Skupaj z otroki in starši smo najprej začeli z zbiranjem odsluženih konzerv in odpadnega materiala (lončkov). Nato smo konzerve in lončke okrasili. Tako so nastali simpatični ”zajčji” in cvetlični lončki. Lončke smo napolnili z zemljo, v katero smo posadili čebulico tulipana. Otroci čebulice redno zalivajo ter z zanimanjem opazujejo njihovo rast. Ob tem pa tudi spoznavajo, kaj rastlina potrebuje za rast in razvoj.

Zapisale: Tjaša Batistič, Radmila Sladojević in Polona Mihelj


MODNA REVIJA

V vrtcu Prvačina smo se za kratek čas prelevili v elegantne manekenke in manekene. Na modni pisti smo ob glasbi predstavili »najnovejše modne trende« iz kolekcije pomlad/poletje in ob tem vsi skupaj izjemno uživali.

Zapisala: Ksenija Birsa


SPOMLADANSKO SREČANJE S STARŠI

V Prvačini smo se po dolgem času ponovno srečali. Res nas veseli, da so otroci ponovno nastopali za starše. Srečanje smo izvedli 5. 4. 2022 na vrtčevskem igrišču. Začeli smo z vrtčevsko himno “Naš vrtec”, nato pa se je vsaka skupinica predstavila z dvema točkama. Tako so pokazali, kaj so se naučili v zadnjem času in se ponosno predstavili s pesmicami in plesi. To pa ni bila le predstava, ampak tudi razstava. Ker se v zadnjem času starši niso veliko zadrževali v prostorih vrtca, ki so bili v tem času prav tako okrašeni, smo izobesili izdelke otrok kar na igrišču. Otroci so jih po nastopu z navdušenjem razkazovali svojim staršem. Nastop sta spremljali tudi naši dve maskoti vrtca oz. lutki, ki nas med celotnim letom učijo veliko novega. To sta Zeleni škrat iz naravnega materiala, ki otroke spodbuja in ozavešča, kako ohraniti naš planet čist ter Lisička Nogavička, ki spodbuja k pozitivnim medosebnim odnosom, k strpnosti, prijateljstvu ipd.

Zapisale: Strokovne delavke vrtca Prvačina


DEKLICA POMLAD OBISKALA OBA VRTCA

Prvi pomladni dan je za otroke zelo pomemben, zato je DEKLICA POMLAD s svojo predstavo razveselila vse otroke. Vzgojiteljice vrtca Prvačina so odigrale svojo avtorsko glasbeno-dramsko predstavo, preko katere otroci bolje spoznajo letni čas POMLAD. Prav tako so otroci lahko spoznali različne prave instrumente ter se naučili novih pesmi. Poučna vsebina predstave, ki je bila glasbeno podkovana, je otroke navdušila in prevzela. PASTIRČEK, ŠKRATEK in ČEBELICA so si po dolgi ter mrzli zimi želeli pomladnih, toplih dni. Preden jih je obiskala DEKLICA POMLAD, so se soočali z najrazličnejšimi težavami.

Zapisala: Monika Uršič


MUCA COPATARICA NA OBISKU PRI ZVEZDICAH

PRIŠLA JE MUCA MACA,

ODNESLA KOŠ COPAT.

Zdaj pri nas je v mali vasi,

sto in sto in sto otrok,

a pospravljenih copat pa

dvakrat toliko otrok.

V zimskem času je otroke iz skupine Zvezdice obiskala Muca Copatarica. Naučila jih je prepevati njeno pesem, predvsem pa pospravljanja in razvrščanja. Otroci so barvali in izdelovali pravo mucino hišico iz kartona ter se vanjo skrivali. Na koncu so otroci muci pomagali tako, da so barvali mehke podlage z barvami za tekstil. Muca jim je iz tega zašila čisto prave mehke copatke, ki so jih z veseljem preizkušali, iskali pare itd. Od takrat naprej se vsi trudimo dosledno pospravljati copatke in igrače za seboj.

Zapisali: Monika Uršič in Lara Martinčič


KAMIŠIBAJ DAN

V vrtcu Prvačina smo vzgojiteljice pripravile nekaj novega za naše otroke. Ker jih seznanjamo z različnimi oblikami oz. načini predstav (dramske, glasbene itd.), smo jih tokrat presenetile s kamišibaj gledališčem. V japonščini »kami« pomeni papir in »šibaj« pomeni gledališče, torej pomeni »kamišibaj« papirnato gledališče. Kamišibaj je preprosta tehnika gledališča, ki sestavi niz risb, lutk in pripadajočega besedila v zgodbo.

Otroci so tako lahko razlikovali med različnimi stili izvedbe, različnimi temami, med različnimi tehnikami A3 slik in še in še. Kljub temu, da je potrebno v 1 celoten kamišibaj vložiti kar precej truda in časa za izdelavo, nam ni žal. Na koncu smo otrokom popestrile še en dan. Kamišibaj ima veliko pozitivnih učinkov, saj ima terapevtsko, pedagoško in umetniško vrednost. Slike v butaju pritegnejo gledalca, saj je potrebno menjati liste in ravno ta premor je zelo dragocen, kar povzroči, da se gledalec osredini na novo podobo na listu. Zgodba ima vedno poučno vsebino in prevzame poslušalca. Kamišibaj je odlično motivacijsko sredstvo za različne dejavnosti na vseh področjih kurikuluma. Otrokom vsekakor vzpodbudi veliko zanimanje za nadaljnje delo.

Ker otroke navajamo na primerno obnašanje in kulturno udejstvovanje so otroci pred vstopom v dvorano pokazali “zanimive” vstopnice. Na vhodu je bila dobra vila, ki je otrokom delila štampiljke na vstopnice.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate posnetek vseh predstav.

https://youtu.be/YxNMkGLXTsg
(spodaj desno vklopite HD kvaliteto)

Zapisala: Monika Uršič


OGLED GRADBIŠČA ZADRŽEVALNIKA VOGRŠČEK

Otroci iz skupine Sončki so se že zgodaj zjutraj odpravili na pešpot proti Vogrščku. Tam nas je pričakal vodja projekta g. Tine Leban, ki nam je pripravil voden ogled. Seznanil nas je s simbolno tablo, ki ponazarja pravila na gradbišču. Otroci so mu sledili in z zanimanjem postavljali različna vprašanja o videnem. Otroci so poimenovali stroje in orodja, ki so jih videli na gradbišču in tako spoznali nekaj novih besed. Prav tako nas je seznanil z namenom obnovitve zajemalnika Vogršček. Povedal nam je, da Vogršček predstavlja zelo pomemben vir vode za namakanje polj, sadovnjakov in vrtov. Sprehodili smo se na novo zgrajeni pregradi in opazovali gradbene stroje pri delu. Izlet smo zaključili s prosto igro v gozdu na poti proti vrtcu.

Najlepša hvala za vaš trud in čas.

Kaja Jogan, Mojca Trampuž, Radmila Sladojević


Moja Slovenija – kurent

Pri Rdečih balonih v letošnjem šolskem letu raziskujemo Slovenijo, njene znamenitosti in značilnosti.

V tednu pred pustom smo se seznanili z ljudskim običajem – kurentovanje, katerega namen je odgnati zimo in priklicati pomlad. Spoznali smo značilnosti kurenta in ga tudi likovno poustvarili.

Otroke sva pred pričetkom seznanili s potekom dela. V kratkem filmu so si ogledali postopek izdelave ter seznam likovnega materiala, ki smo ga potrebovali.

Pripravili smo vse potrebno in pričeli z ustvarjanjem. Najprej smo si pripravili lepilo, ki smo ga skuhali kar sami (voda in moka). Nato smo s časopisnim papirjem kaširali večjo plastenko. Medtem, ko se je lepilo sušilo, so otroci izrezovali posamezne dele kurenta in jih lepili v celoto. Obraz smo pritrdili na plastenko ter na koncu dodali še okrasne barvne trakove iz krep papirja.

Naučili smo se tudi pesem »Kurent« (Zvezdana Majhen)

V pustnem sprevodu hodi en mož,
s strašnim obrazom v plašču iz kož.
Kurent, kurent hojlara,
je najlepša maškara. (2x)

Z zvonci ob pasu pleše do vrat,
ljubi otroci, ne se ga bat.
Kurent, kurent hojlara,
je najlepša maškara. (2x)

Prvi zvonec zazvoni, sneg na gričih se topi …
Ko odbije zadnji bam, tudi mraza ni več k nam.
Kurent, kurent hojlara,
Zima bo s teboj odšla. (2x)

Zapisala: Ornela Nikić


POTOVANJE V VESOLJE

V skupini Modri baloni smo se odločili, da bomo pobliže spoznali vesolje, katerega del smo tudi mi.

V knjižnici smo si izposodili knjige na to temo. Ob prebiranju zgodb ter opazovanju fotografij smo imeli neskončno vprašanj, npr. kakšne barve so zvezde, kako daleč so, iz česa so, katera najbolj sveti, kakšni so vesoljci, kje so, kaj jedo …

 V otroških očeh sva opazili radovednost, ki je trajala in trajala. Kar precej časa smo si vzeli za to temo in naučili smo se veliko novega.

Z radovednostjo smo si ogledali video posnetke, ki so prikazovali zvezde, planete, izstrelitve raket, opremo astronavtov. Ob plakatih na steni so potekali zanimivi pogovori otrok o planetih, njihovih imenih, zvezdah, raketah. Ugotovili smo, da je najsvetlejša zvezda v našem osončju Sirij. Obiskala sta nas tudi devetošolca, ki obiskujeta astronomski krožek in naše znanje nadgradila s posnetki vesolja, veliko zanimivostmi in prikazom uporabe teleskopa.

Zaposlili smo tudi naše prstke. Izdelali smo si spomin vesolja in čisto pravo raketo z gumbi, v kateri so otroci preživeli veliko časa. Pa turbo raketo, s katero smo postali pravi astronavti, pripravljeni na izlet v vesolje.  Iz balonov smo izdelali planete in jih razporedili na strop skupine. Skupaj z laserjem zvezd smo zaspali v pravem vesolju. In nenazadnje, izdelali smo prave vesoljske ladje, v katerih so se prevažali mali vesoljci.

Nismo pozabili na naše želodčke. Spekli smo čisto prave vesoljske mafine, jih okrasili in pojedli. Mmm, kako so bili dobri.

Najbolj zanimivi pa so bili poizkusi. V temi smo si ogledali, kako svetita Sonce na Zemljo. Večkrat smo Izstrelili  tudi raketo. Seveda ni šla previsoko, vzletela pa je.

Zapisala: Alenka Klavžar


LEDENI OKRASKI (Gozdni vrtec)

Sprehod v naravo smo izkoristili za nabiranje naravnega materiala.

V vrtcu so otroci nabran material postavili v plastične posode in vanje nalili vodo. Čez noč smo  jih pustili zunaj na atriju.

Naslednji dan smo lahko opazovali naše ledene okraske s katerimi smo si polepšali atrij.

Otroci so imeli možnost opazovati razliko v spreminjanju agregatnega stanja vode; voda – led – voda. Tekom dneva smo opazovali kako se led spreminja nazaj v tekočino – vodo, in ugotavljali vzrok.

Zapisala: Ornela


PTIČJE POGAČKE

Otroci iz skupine Rdeči baloni, smo v teh mrzlih zimskih dneh okrog našega vrtca pogrešali ptičke in ptičje petje. Odločili smo se, da jih privabimo s slastnimi pogačkami.

Na toploti smo stopili loj. To je živalska maščoba. V posode, ki smo si jih pripravili iz večjih tulcev smo zmešali različna semena (sončnična, pšenična, pirina …)  jih zalili z maščobo, ter postavili na atrij, da se na mrazu strdi. Naslednji dan smo naredili luknjice za vrvico, da smo jih lahko obesili na drevesa pred vhodom v vrtec.

Čez nekaj dni smo ugotovili, da smo zelo dobri »kuharji«, saj so ptički pogačke pridno zobali.

Maščoba in semena so nam ostajala, zato smo se domislili še nečesa.

V vrtcu si skoraj vsaki dan pripravimo vitaminski napitek iz sadja in zelenjave. Tokrat smo napitek delali iz pomaranč. Sočni del pomaranče smo  izdolbli, in iz njega  naredili sok. Lupino pa smo uporabili za skledico, ki smo jo napolnili s pripravljeno ptičjo hrano. Pretaknili smo še vrvico, da bomo  »pomarančne skledice« lahko obesili doma na drevo.

Tako smo Rdeči baloni za ptičke pozimi poskrbeli v vrtcu in doma.

Zapisali: Marina in Ornela


RAZSTAVA KLEPETAVI PAPAGAJI

Pri zvezdicah smo iz odpadnih lesenih ploščic izdelali izdelke za razstavo. Material smo najprej barvali z debelimi čopiči, nato smo tiskali dlani na odpadli papir, dodali še oko iz plute in trakove iz blaga. Tako so nastali Klepetavi papagaji, ki nas vsakodnevno pozdravljajo ob prihodu in odhodu iz vrtca. To pa ni samo razstava, bistvenega pomena proces nastajanja, ki se je zaradi zanimanja otrok prelevil v dolgotrajen projekt.

 • Raziskali smo, kako smo sploh prišli do lesenih okroglih podlog, jih tipali, opazovali in si ogledali posnetek o gozdarju.
 • V igralnici in na prostem smo urili gibalne sposobnosti s hojo po velikih vejah in tako lovili ravnotežje, ob vsem tem pa še spoznavali nove pojme.
 • Veliko smo se igrali z odpadlim naravnim materialom in sestavljali dele papagaja v celoto. Pri tem smo morali veliko razmišljali in tako prebudili naše možgančke.
 • Ko so bili papagaji sestavljeni smo se z navdušenjem preizkusili z vrtanjem v les. Tako so imeli papagaji luknje in lahko smo jih izobesili na ograjo.
 • Na to temo smo veliko prepevali in plesali, ob tem pa spoznavali nove besede ter širili besedni zaklad.
 • Ob pripravljanju razstave smo se učili o strpnosti, prijateljstvu, naravi, družini, delih telesa, različnih vrstah ptic itn.

Otroci so uživali, sodelovali, se učili in kar je najpomembneje, veliko raziskovali. Z zunanjo razstavo iz naravnega materiala »KLEPETAVI PAPAGAJI«, izobešeno pred vrtcem Prvačina, smo želeli sporočiti, kako pomembna je vrednota mir. Pomagajmo bližnjim. Bodimo strpni. Potrpežljivi. Prijazni. Pozitivnih misli. Osrečujmo drug drugega. Vzdržujmo dobre medosebne odnose.

Poleg izobešenih lesenih papagajev so na razstavi tudi fotografije pripravljanja z zapisi, ki nas opomnijo kako pomembno je vse to. Celotna razstava nas spodbuja, da se otroci tudi s starši vsakodnevno pogovarjajo o različnih temah.

Kot se za vsako razstavo spodobi, smo jo s pesmijo otvorili in na ogled povabili tudi otroke iz vrtca Dornberk ter podružnične šole Prvačina.

Zapisali: Monika Uršič in Lara Martinčič


ZOBNA DEŽELA PRI ZVEZDICAH

Leto smo začeli s spoznavanjem naših belih biserčkov – zobkov ter se celoten mesec januar pogovarjali o tem, katera hrana je zanje dobra in katera ne. Za motivacijo sva vzgojiteljici povabili v igralnico tudi dva Zmajčka oz. dve lutki. Vsako jutro sta nas v jutranjem krogu pozdravila, skupaj smo ponavljali nove pesmice in deklamacije ter našo igralnico spremenili v zobno deželo.

V kotičku kuhinja smo s pomočjo drevesnega diagrama razvrščali hrano, za malico smo grizli zdrava jabolka in z njimi tudi tiskali na blago. Veliko smo ustvarjali na temo zdravih zob, z zobno ščetko smo čistili veliko zobovje na steni, vsak dan smo peli in plesali ter si sami skuhali sadni čaj in spekli zdrave palačinke ter polnozrnat kruh.

Ker nam je bilo v zobni deželi tako lepo, smo vanjo povabili tudi skupino Mavrice in skupino Sončki ter jih preko zanimive dejavnosti seznanili s pravilno higieno zob ter zdravo prehrano.

Zapisali: Monika Uršič in Lara Martinčič


MAVRIČNA JOGA ZA OTROKE

Pri zanimivih dejavnostih so se otroci z Vrtca Prvačina seznanili s pravljično jogo za otroke, ki je s prilagoditvami primerna za vsako starostno skupino – od malčkov do starostnikov. Zaradi vedno hitrejšega načina življenja in stremenja k popolnosti, tekmovalnosti in izkazovanju, je joga za otroke primerna in vedno bolj zaželena, saj izhaja iz naravnih gibov, ki so predšolskim otrokom zelo blizu.

Dejavnost joge za otroke vključuje individualen pristop in je sestavljena iz dihalnik tehnik, jogijskih vaj (asan) in sproščanja. Otroci jogo usvajajo na igriv, otroški način skozi igrice, zgodbice, deklamacije ob uporabi različnih pisanih pripomočkov.

Otroci, ki vadijo jogo, so bolj zadovoljni, lažje se soočajo s svojimi občutki, premagujejo stres in so uspešnejši v šoli in v vsakdanjem življenju.

Joga za otroke ima pozitivne učinke:

 • telesno držo,
 • sprostitev telesa in misli,
 • samozavest.
 • moč celega telesa
 • kognitivne funkcije (mišljenje, spomin, pozornost),
 • imunski sistem,
 • prebavo in
 • spanec.

Zapisala Kaja Jogan


NAŠLI SMO DEŽEVNIKA

Po močnem deževju prileze na dan,

še malo zavit in še malo zaspan.

Tudi najmlajši otroci iz vrtca Prvačina zelo radi s škornji skačejo po lužah, opazujejo dežne kapljice ter uživajo v pelerinah medtem ko dežuje. Med poskoki in tekom so oponašali letenje metuljev. Imeli so srečo in našli tudi deževnika, ki so ga do potankosti preučili in opazovali kar lep čas. Najpogumnejši so ga tudi pobožali. Ker so bili tako zelo navdušeni nad njim, so ga kasneje v igralnici tudi uprizorili s svojimi telesi. S plazenjem po tleh so vztrajali kar precej časa. Kasneje smo se učili tudi pesmi ob klavirski spremljavi z naslovom PRHA ZA DEŽEVNIKA (Katja Šuštar). Za učinkovitejše učenje pesmi sva vzgojiteljici otrokom pripravili slikopis pesmi v obliki deževnika. S pihanjem v slamico smo ustvarili tudi veliko lužo in tako je nastal izdelek, ki prikazuje dogodek na zunanjem igrišču. V lužo smo prilepili tudi deževnika, na papirju pa nikakor niso manjkale dežne kapljice. Otroci iz skupine Zvezdice obožujejo škornje in dež.

Zapisali: Monika Uršič in Lara Martinčič

Dostopnost