Skoči na glavno vsebino

KRUH ZA ZAJTRK – SUPER DAN!

Teden med 13. in 17. novembrom 2023 je v Vrtcu Prvačina minil v znamenju kruha, žit in žitnih izdelkov. Glavni dogodek tedna je bil Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letos, 17. novembra 2023, potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«. Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolk ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Otroci in strokovne delavke Vrtca Prvačina smo v tem tednu ob fotografijah, zgodbi Od kod si, kruhek? (avtor Tomaž Lapajne Dekleva) in konkretnih materialih spoznavali pot od zrna (pšenice) do kruha. Otroci so se preizkusili v mletju pšenice na kavne mlinčke in izdelovali svojo moko, ki so jo s siti skrbno večkrat presejali. Otroci skupine Zvezdice so spoznavali Bitenčevo pesemz naslovom »Kruhek«. Otroci skupine Mavrice so se pogovora o kruhu lotili preko zgodbe Od kod si, kruhek? Spoznavali so, kaj vse je potrebno za pridelavo moke, seznanjali pa so se tudi s poklici (kmet, mlinar, pek), ki imajo ključno vlogo, da kruh pride do trgovine. Otroci skupine Sončki pa so poleg tega v zemljo posejali vsak svoje zrno pšenice ter tekom tedna zanje skrbeli in jih opazovali. Konec tedna so se že razveselili prvih kalčkov, ki so kukali iz zemlje.

V četrtek, 16. 11. 2023, so otroci skupin Mavrice in Sončki obiskali kmetijo »Na hribu«, kjer sta jih sprejela Alan in Ozi Leban. Razgledali smo se po kmetiji, nato pa so si otroci lahko ogledali proces mletja pšenice v ekološkem mlinu in nastanek polnozrnate moke. Mlinar Alan nas je razveselil s podarjeno moko, iz katere smo naslednji dan spekli kruh. Pri tem so se nam spretno pridružili tudi najmlajši v enoti, otroci skupine Zvezdice. Otroci so samostojno gnetli testo in oblikovali žemljice, kaj kmalu pa je cel vrtec dišal po sveže pečenem kruhu. Tako je bil dan slovenske hrane (17. november) res prav super dan!

Zapisala: Lara Martinčič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost