Skoči na glavno vsebino

IZVAJANJE PROGRAMA ZDRAVJE V VRTCU – VRTEC PRVAČINA

Z mesecem januarjem smo na nivoju celotne vrtčevske enote začeli z obravnavanjem tematike »zdravje«, smo vključeni v nacionalni program Zdravje v vrtcu (NIJZ).

Program promovira zdravje in je usmerjen v izvajanje aktivnosti, ki ohranjajo in krepijo zdravje v vrtčevskem okolju in izven njega. Izpostavljeni so predvsem dobro počutje, ustvarjalnost, izmenjava dobrih praks in sodelovanje s strokovnjaki NIJZ.

 Vsaka skupina se je lotila obravnavane tematike na drugačen način – tematike bomo prepletali in celostno nadgrajevali skozi celotno leto. V garderobi smo oblikovali tudi KOTIČEK ZDRAVJE V VRTCU – kjer si starši lahko ogledate, kaj v vrtcu počnemo, lahko si preberete kakšno izmed zloženk ipd. kotiček bo stalno postavljen – se bo pa sproti spreminjal in dopolnjeval.

Skrb za svoje zdravje, okolje in ljubezen do življenja so ključi do trajnega dobrega počutja. V vrtcu spodbujamo otroke, da skozi raziskovanje razvijajo zavest o pomenu zdravja in skrbi za sebe ter za druge.

V skupini Zvezdic smo otrokom tematiko zdravja v vrtcu prikazale z izhodiščno slikanico Zelo lačna gosenica. Otroci so spoznavali sadje – ga poimenovali, prepoznali svoj znak in ga okušali. Opazovali so odraslega pri pripravi sadnega »smothija« in naravnega iztisnjenega pomarančnega soka. Otroci so rokovali s čopičem in s tempera barvo pobarvali vnaprej izrezano sadje za okrasitev panoja. Poleg tega so se gibali v telovadnici in na zunanji površini in tako krepili svoje zdravje.

V skupini Mavrice smo začeli s pogovori o zdravju in boleznih. Preko interaktivne knjige Ne liži te knjige* (I. B. Barak in J. Frost) smo spoznali, zakaj zbolimo in kaj so mikrobi (kje vse so, kakšna je njihova naloga … kako na nas vplivajo). Preko likovne ustvarjalne delavnice smo jih skušali tudi prikazati – oblikovali smo »pihanke«.

Na podlagi različnih dejavnosti smo se seznanili s tem, kaj moramo početi, da se bolezni obvarujemo (zdravo prehranjevanje, zadostno pitje, veliko gibanja, kihanje/kašljanje v komolčni pregib, ustrezno umivanje rok ipd.). Izvedli smo tudi poskus, kako se mikrobi bojijo mila (poskus s poprom in detergentom).

S pomočjo slikopisa smo se naučili deklamacije Bacili (S. Mali), njena vsebina je otroke pripeljala do ideje, da si sami pripravijo zdravilen čaj. Ker so ga pripravljali sami … je bil to najokusnejši čaj na svetu. 😊

Sončki smo skozi različne dejavnosti spoznavali, kako skrbeti za svoje dobro počutje in  kako ohranjati svoje zdravje. Lutki babice in vnučka Pepija sta nas naučili veliko novega o zdravju in vsakdanjih navadah za ohranjanje dobrega počutja. Ustvarili smo lastno knjigo z naslovom »Zdravje v vrtcu«, v kateri so otroci delili svoje misli na temo zdravja.

Gostili smo medicinsko sestro iz Zdravstvenega doma Nova Gorica, ki nam je predstavila delo zdravnikov in medicinskih sester. Raziskovali smo pomen čistega okolja ob slikanici “O miški, ki je iskala sir”, nato pa se odpravili na sprehod po vasi, kjer smo našli tri ekološke otoke in se seznanili s pravilnim ločevanjem odpadkov.

V središču pozornosti je bil tudi zdrav način prehranjevanja. Otroci so raziskovali prehransko piramido in spoznali, katera živila so bolj in katera manj zdrava za naše telo. V veterinarski postaji v Prvačini pa smo se pogovarjali o skrbi za živali in delu veterinarja.

Zapisale: strokovne delavke Vrtca Prvačina

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost