TEDEN SLOVENSKE HRANE V VRTČEVSKI ENOTI PRVAČINA
Slovenski zajtrk
Ko zjutraj zgodaj vstanem,
v vrtec/šolo odhitim,
saj zajtrk tam me čaka,
nerad ga zamudim.
Na kruh namažem maslo,
ga z medom osladim
in z lončkom mleka zraven
si zajtrk popestrim.
Še jabolko umijem,
ugriznem vanj močno,
si prav veselo rečem,
to zdravo je bilo!
(Vrtec Tržič)
V tednu od 11. do 17. novembra 2024 smo v Sloveniji letos prvič obeleževali Teden slovenske hrane.
V tem tednu smo tudi v vrtcu otroke spodbujali k spoznavanju in odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter koristi lokalno pridelane hrane.
Z otroki smo se v oddelkih pogovarjali o zdravi in nezdravi prehrani in jih seznanjali s tradicionalnimi slovenskimi jedmi.
V vrtec smo povabili tudi gospe iz Društva žena Prvačina, ki sta nam pripravili pravo kuharsko/slaščičarsko delavnico.
V povezavi z zaključkom tedna – tj. Tradicionalnim slovenskim zajtrkom smo z otroki ponovili, iz česa je ta zajtrk sestavljen in kako posamezno živilo, ki je del zajtrka pridobimo (npr. iz česa nastane maslo, kako nastane kruh ipd.).
Prispevek oblikovale: strokovne delavke Vrtca Prvačina.