Skoči na glavno vsebino

TEDEN SLOVENSKE HRANE V VRTČEVSKI ENOTI PRVAČINA

Slovenski zajtrk

Ko zjutraj zgodaj vstanem,

v vrtec/šolo odhitim,

saj zajtrk tam me čaka,

nerad ga zamudim.

Na kruh namažem maslo,

ga z medom osladim

in z lončkom mleka zraven

si zajtrk popestrim.

Še jabolko umijem,

ugriznem vanj močno,

si prav veselo rečem,

to zdravo je bilo!

(Vrtec Tržič)

V tednu od 11. do 17. novembra 2024 smo v Sloveniji letos prvič obeleževali Teden slovenske hrane.

V tem tednu smo tudi v vrtcu otroke spodbujali k spoznavanju in odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter koristi lokalno pridelane hrane.

Z otroki smo se v oddelkih pogovarjali o zdravi in nezdravi prehrani in jih seznanjali s tradicionalnimi slovenskimi jedmi.

V vrtec smo povabili tudi gospe iz Društva žena Prvačina, ki sta nam pripravili pravo kuharsko/slaščičarsko delavnico.

V povezavi z zaključkom tedna – tj. Tradicionalnim slovenskim zajtrkom smo z otroki ponovili, iz česa je ta zajtrk sestavljen in kako posamezno živilo, ki je del zajtrka pridobimo (npr. iz česa nastane maslo, kako nastane kruh ipd.).

Prispevek oblikovale: strokovne delavke Vrtca Prvačina.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost